Meskipun namanya tidak terkenal seperti sate Kajang, rasa dan aromanya setanding, cuma mungkin kurang publisiti terhadap perusahaan makanan itu.
Perusahaan sate di Kampung Baung selaras usaha kerajaan menggalakkan penduduk melaksanakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menerusi konsep satu kampung satu pengeluaran.
Pengusaha sate di kampung itu, Zamri Othman, 38, mewarisi perniagaannya ini daripada bapanya, seorang pesara tentera, Othman Samaah, 68, sejak 15 tahun lalu.
Kesungguhan keluarganya berniaga sate membawa kepada penubuhan syarikat Satay Baung Trading yang berusaha memperluaskan pasaran sate yang diusahakan keluarga mereka.
Perusahaan sate di Kampung Baung selaras usaha kerajaan menggalakkan penduduk melaksanakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menerusi konsep satu kampung satu pengeluaran.
Pengusaha sate di kampung itu, Zamri Othman, 38, mewarisi perniagaannya ini daripada bapanya, seorang pesara tentera, Othman Samaah, 68, sejak 15 tahun lalu.
Kesungguhan keluarganya berniaga sate membawa kepada penubuhan syarikat Satay Baung Trading yang berusaha memperluaskan pasaran sate yang diusahakan keluarga mereka.
Gambar diatas ialah gambar gambar pekerja yang sedang memaasak kuah sate.
ENAK: Sate ayam yang sudah siap dibakar.
- Rasa sate baung ini sangat manis san enak di makan.. Kebanyakan kedai sate baung di kawasan Pengkaan Chepa di penuhi oleh pelanggan terutamanya pada hujung minggu.
- Biasanya penggemar sate akan memenuhi kedai sate pada lewat malam.
- Sate baung menggunakan lidi kelapa sebagai batang sate dan bukan lidi buluh yang digunakan kebanyakan pengusaha sate lain.
- Pngusaha sate baung menggunakan dapur kayu untuk memasak kuah dan arang bagi membakar sate. Mereka tidak menggunakan kipas elektrik untuk membantu menyalakan bara dan tidak menggunakan dapur gas, sebalik mengipas sendiri.
No comments:
Post a Comment